top of page

המשרת שהפך לאדון

  • תמונת הסופר/ת: זהר פז
    זהר פז
  • לפני יום 1
  • זמן קריאה 3 דקות

סיפור על בריאת המיינד, חוסר השקט שהוא יוצר – והדרך לרגיעה אמיתית.



סיפור הודי עתיק מספר על מאנו, האדם הראשון ואבי כל האנושות, בנו של האל ברהמה – האל הבורא. באחד הימים, ביקר מאנו את אביו והתלונן בפניו על העומס הרב הכרוך בטיפול בכל מחויבויותיו. הוא הביע את רצונו לקבל עזרה שתקל עליו. האל ברהמה ראה את הקושי של בנו והציע לברוא עבורו משרת חרוץ. מאנו שמח מאוד לשמע ההצעה, אך ברהמה הזהיר: "את המשרת הזה לא ניתן יהיה להחזיר." מאנו, שלא העלה בדעתו שירצה להיפרד ממשרת כה מועיל, הסכים מיד.


מיד כששבו לביתם, שאל המשרת את מאנו: "מה לעשות?"

מאנו התרשם מחריצותו של המשרת, וביקש ממנו לחרוש את השדות. כעבור זמן קצר חזר המשרת ואמר: "חרשתי את השדות. מה לעשות עכשיו?"

מאנו, שהתפעל מזריזותו, שלח אותו לטפל גם בחיות המשק. גם הפעם חזר המשרת במהרה: "טיפלתי בחיות. מה לעשות עכשיו?"

מאנו לא האמין עד כמה שפר מזלו – סוף סוף, הוא חשב, יש לי עזרה אמיתית.


וכך המשיך המשרת: הוא ניקה את החצר, חפר באר, בנה גדר, תיקן את הגג ועוד ועוד. בתוך זמן קצר, כל המטלות טופלו והכל נראה מושלם. מאנו התמלא סיפוק. סוף סוף הוא יכול לנוח – אפילו באמצע היום – וליהנות מהחיים. אך ברגע שמאנו נשכב והתרווח על הערסל בגינה, הופיע המשרת ושאל: "מה לעשות עכשיו?"


מאנו אמר: "אין מה לעשות כרגע. אפשר פשוט לנוח."

אבל המשרת – שנברא כדי לפעול – לא היה מוכן לכך.


בכל רגע פנוי, בכל ניסיון להרפות או לנוח – הופיע המשרת:

כשרצה מאנו לאכול – "מה לעשות עכשיו?"

כשרצה להתייחד עם אשתו – "מה לעשות עכשיו?"

כשרצה לישון – "מה לעשות עכשיו?"


המשרת דיבר בלי הפסקה, חיפש כל הזמן מה לעשות, ולא נתן למאנו רגע של שקט – לא ביום ולא בלילה.

מאנו החל להתגעגע לימים הפשוטים שלפני כן, הימים בהם הוא עצמו טיפל בכל, אך לפחות הייתה לו שלווה פנימית.

הוא הבין – המשרת הזה, שבא לעזור, הפך להיות מקור לטרדה בלתי פוסקת.

בצר לו, חזר מאנו אל אביו וביקש להחזיר את המשרת:

"מאז שקיבלתי אותו, כל המשימות אמנם מתבצעות, אבל אני מוטרד כל הזמן ואין לי רגע של שקט. אני לא מצליח ליהנות באמת. היה עדיף לי בלעדיו".


בראהמה הקשיב בהבנה, אך השיב בצער: "צר לי, בני. אני יודע לברוא, אך לא יודע להרוס."

...


אותו משרת נקרא מאנאס – מילה שברבות הימים תורגמה למילה מיינד (Mind) באנגלית. המיינד הוא התודעה החושבת שנועדה לשרת אותנו, לפתור בעיות ולהתמודד עם מציאות החיים. אבל כשהיא איננה יודעת מנוחה, כשהיא רק דורשת לפעול ולעשות – היא משתלטת עלינו. המיינד, שנברא כמשרת, הופך לאדון נוקשה, מדאיג, מלחיץ ובלתי ניתן לעצירה. הוא מפעיל אותנו כל הזמן, ולא מאפשר לנו פשוט להיות.


...


הסיפור שלנו ממשיך :


מאנו שלא היה מוכן להיכנע לגורלו, שב וביקש עזרה מאביו. האל בראהמה, שידיו היו כבולות, הציע לו לצאת למסע להרי ההימלאיה, שם שוכן אחיו, האל שיווה, האל ההורס והבונה מחדש. אולי הוא יוכל לעזור.


מאנו יצא למסע הארוך. כשהגיע אל שיווה, ראה אותו יושב שקט במדיטציה עמוקה. לאחר שזה פקח את עיניו סיפר לו מאנו את כל שאירע. שיווה הקשיב, הרהר לרגע ואמר: "יש לי רעיון: בפעם הבאה שמאנאס המשרת ישאל 'מה לעשות?' – בקש ממנו לבנות עמוד בחצר. וכשיסיים, אמור לו לעלות ולרדת על העמוד – שוב ושוב. כך הוא יישאר עסוק, ואתה תוכל לשכב בערסל ולצפות בו בשלווה".


מאנו שמח על הרעיון וחזר לביתו. הוא ביקש מהמשרת לבנות את העמוד, וכשלא היו לו עוד משימות בשבילו - הורה לו לעלות ולרדת על העמוד. כך זכה לשקט ולשלווה.


...


יש פתגם הודי עתיק שאומר : "המחשבה היא משרת טוב – אך אדון גרוע."


אם נשכח מי האדון האמיתי היא תפעיל אותנו במקום שאנחנו נפעיל אותה. לכן עלינו לאמן את עצמנו לשלוט בנטייה התגובתית שלנו אל המחשבות (המיינד), וללמוד איך לצפות בהן בשקט וללא התערבות, בלי לתת להן להפעיל אותנו.


כשאנחנו יושבים למדיטציה - אנו צופים במחשבות בלי להגיב אליהן ובלי להיות מופעלים מהן. אנחנו רואים אותן עולות ויורדות, מופיעות ונעלמות עד שהן מתפוגגות, ואז אנחנו זוכים לרגע של חסד נטול מחשבות, רגע של נוכחות שקטה ומענגת.


...


אם מצאתם בסיפור הזה השראה ואתם מעוניינים לחיות בשקט ובשלווה -

אתם מוזמנים להצטרף אלינו לתרגל מיינדפולנס ומדיטציה :

קורס יסודות המיינדפולנס והמדיטציה - שמלמד צעד אחר צעד איך לתרגל מדיטציה ולחיות בנוכחות, במודעות ובחיבור עמוק - הקורס הקרוב מתחיל 6.5.25.

לפרטים נוספים והרשמה דברו איתנו בטלפון או בוואטצאפ -  050-9806225


מוזמנים להצטרף גם לקבוצת הוואטצאפ השקטה - לקבלת קישורים, הודעות, הקלטות מפגשים ועוד.



Comments


bottom of page